Δίνεται από το Κράτος

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο δίδεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους πολίτες και καθορίζεται από τα κρατικά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται στα 384€ ανά μήνα.

Εξαρτάται από τα χρόνια εργασίας κάθε ασφαλισμένου

Το μέγιστο ποσό δίδεται εάν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη εργασίας, δηλαδή 6.000 ημέρες ασφάλισης. Για περιπτώσεις όπου τα χρόνια εργασίας είναι λιγότερα, το ποσό των 384€ μειώνεται αναλογικά.

Για λιγότερα από 15 έτη εργασίας – 4.500 ημέρες ασφάλισης –  δεν υπάρχει δικαίωμα για Εθνική σύνταξη.

Για έτη εργασίας λιγότερα από 20 και έως 15 εφαρμόζεται μια μείωση 2% ανά έτος.

Χρειάζονται 40 έτη μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα

Για να δοθεί το πλήρες ποσό είναι απαραίτητο ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα από την ηλικία των 15 ετών.

Όταν τα έτη παραμονής στη χώρα είναι λιγότερα από 40, τότε το ποσό της Εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 0,025% για κάθε έτος λιγότερο.

 

Η πλήρης Εθνική σύνταξη δίδεται στο 67 έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου

Σε αυτή την παράμετρο, δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης, αναφέρονται οι έννοιες ”πλήρης σύνταξη” και ”μειωμένη σύνταξη”.

Για κάθε έτος κάτω από τα 67, υπάρχει μείωση 6% του ποσού της Εθνικής σύνταξης. Το ανώτερο ποσό της μείωσης είναι για 5 έτη, δηλαδή 30%.

Παρόλο που αυτό φαίνεται εύλογο, καθώς ο κανόνας προβλέπει δικαίωμα για σύνταξη τουλάχιστον σε ηλικία 62 ετών (5 χρόνια πριν τα 67 άρα 5 επί 6% = 30% μείωση), υπάρχουν διατάξεις που μπορούν να δώσουν δικαίωμα σύνταξης και πριν τα 62.

Πηγή: Χαράλαμπος Ματωνάκης Επιμέλεια: Απόστολος Μπουλιώτας
Διαβάστηκε: 529

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για θέματα που σας αφορούν.

Προσωποποιημένη Συμβουλευτική.

Τηλεφωνήστε μας στο (2410) 531-032

Σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.